Hoe organiseer je nou eigenlijk een super kinderfeestje? Deze vraag blijft altijd lastig. Er komt altijd meer bij kijken dan dat je denkt, om ervoor te zorgen dat jij voorbereid het leukste kinderfeestje tegemoet gaat hebben wij 10 tips voor je.
10 tips voor een geslaagd kinderfeestje
Tip 1: Begin op tijd met de voorbereiding
Bij het organiseren van een kinderfeestje is het slim om rekening te houden met de voorbereiding van het feestje. Alles op het laatste moment regelen gaat niet, zorg er dus voor dat je optijd begint. Bedenk alvast of je het feestje thuis of op een andere locatie wilt vieren. Wil je gebruik maken van diensten? Zoals bijvoorbeeld het zwemparadijs of een speelboederij, dan ben je afhankelijk van hun agenda. Ben er optijd bij, zodat je op de gewenste datum nog kan reserveren.
Tip 2: Verstuur een uitnodiging
Het maken van een leuke uitnodiging hoeft niet lastig te zijn, zorg ervoor dat deze feestelijk is. De uitgenodigde moeten naar het feestje uitkijken. Vermeld nog niet wat voor feestje het is, maar geef wel een tip! Laat de ouders duidelijk weten waar het feestje is en of de kinderen gehaald/gebracht moeten worden.
De uitnodiging verstuur je ongeveer 2 weken voor dat het kinderfeestje plaatsvind. De uitnodigingen kunnen ook op school uitgedeeld worden aan de kinderen, maar om treurige gezichtjes te voorkomen kan je ze beter versturen of rondbrengen.
Tip 3: Hoeveel kinderen nodig je uit?
Wie nodig je allemaal uit? De jarige heeft het liefst de hele klas! Maar dat gaat niet altijd.. Een gemakkelijke regel is dat het kind zoveel vriendjes mag uitnodigen voor zijn kinderfeestje als dat hij in leeftijd is geworden. Is de jarige acht jaar geworden dan mag hij dus 8 vriendjes uitnodigen.
Maar het aantal uitgenodigde is natuurlijk ook afhankelijk van het soort kinderfeestje. Organiseer je thuis een feestje in de woonkamer? Dan is er maar beperkt plek, en zul je dus moeten kijken hoeveel kinderen er in de woonkamer passen. Wil je erop uit naar bijvoorbeeld het speelparadijs? Dan is er een mogelijkheid dat er meer kinderen uitgenodigd kunnen worden, zorg dan wel voor extra hulptroepen zodat jullie samen een extra oogje op de kinderen kunnen houden.
Tip 4: Informeer van tevoren naar eventuele bijzonderheden zoals allergieën
Om er zeker van te zijn dat je van alles op de hoogte bent voor het kinderfeestje, is het handig om bij de ouders naar eventuele bijzonderheden te informeren. Zo kom je op het feestje zelf niet voor een verrassing te staan en kan je rekening houden met eventuele bijzonderheden.
Tip 5: Eten en drinken
Wat geef je de kinderen voor eten en drinken op het kinderfeestje? En eventuele tussendoortjes? Het eten kan je goed laten aansluiten bij het thema van je kinderfeestje, dat maakt het extra gezellig.
Bij een feestje meteen na school geef je de kinderen bij binnenkomst eerst iets te eten of drinken. Denk hierbij aan ranja en een lekker stukje cake.
Ga je op pad naar bijvoorbeeld de bossen of een speeltuin? Zorg dat je dan genoeg pakjes drinken mee neemt! Eventueel ook wat lekkers zodat de kinderen genoeg energie hebben. Ben je bij een locatie zelf? Koop daar dan een kan ranja en eventueel een zakje chips!
Sluit het feestje af met iets lekkers wat de meeste kinderen wel lusten. Ga je voor frietjes, broodje hamburger of een broodje knakworst het kan allemaal! Bespreek samen met de jarige wat hij het lekkerst vindt.
Tip 6: Tijdsduur van het kinderfeestje
Hoelang duurt het feestje? Dit hangt af van de leeftijd van de kinderen! Hoe jonger hoe korter. Bij jongere kinderen tussen de 5 en 7 jaar is een kinderfeestje met een activiteit van 2 tot 3 uur lang genoeg. Voor oudere kinderen kun je meer tijd inplannen, denk hierbij aan rond de 4 uur. Let er op dat er soms ook nog reistijd bij komt kijken, houd hier rekening mee.
Tip 7: Wanneer een slaapfeestje?
Voor het eerst een slaapfeestje! Maar wanneer? De meeste kinderen tussen de 8 en 12 jaar gaan voor het eerst naar een slaapfeestje, of organiseren zelf een slaapfeestje. Een slaapfeestje kan best een beetje spannend zijn, informeer daarom eerst goed bij de ouders van de kinderen of hun kinderen er moeite me hebben om ergens anders te blijven slapen, je wilt niet dat de kinderen blijven slapen met heimwee.
Tip 8: Kinderfeestje thuis of op een andere locatie?
Ga je voor een gezellig kinderfeestje thuis, of voor een feestje op een andere locatie. Beide hebben voor- en nadelen. Bedenk eerst wat voor soort feestje je wilt vieren en ga hier naar opzoek, ga je voor een actief, creatief of een bak feestje. Selecteer gemakkelijk op categorie bij Kinderfeestjes Nederland en bekijk een compleet overzicht met de leukste feestje voor thuis of op een andere locatie, kies gemakkelijk!
Tip 9: Zorg voor rust momenten
Superleuk al die activiteiten, maar de kinderen hebben nou eenmaal bepaalde rustmomenten nodig. Anders raken de kinderen sneller overprikkeld of worden ze nog drukker, om dit te voorkomen plan rust momenten in. Even lekker met elkaar wat drinken en laat de kinderen bijvoorbeeld allemaal een leuke mop vertellen! Hebben ze een kwartiertje gezeten, laat ze daarna weer verder gaan met hun activiteit. Soms is het nodig om meerdere rust momenten in te plannen.
Tip 10: Wel of geen uitdeelzakjes?
Als het tijd is voor de kinderen om naar huis te gaan, dan is het altijd leuk om de kinderen iets mee naar huis te geven. Maar wat? Vaak krijgen de kinderen een zakje met snoepjes erin, maar jij kunt wel voor iets originelers zorgen! Er zijn genoeg andere kleine attenties te koop, dit kun je alsnog combineren met wat snoep. Geef alle kinderen bijvoorbeeld een stuiterbal met wat snoep, of een leuke foto van het feestje! Genoeg ideeën, zo hebben wij bij het feestje Wie Is De Mol, Fortnite of het Jachtspel ook nog leuke rugzakjes die je aan de kinderen mee kan geven. Super origineel en leuk!